nedeľa 17. januára 2021

Skitouring Kremnické vrchy, cca 750 vm: SKALKA 1170 mn.m.m. - VLČÍ VRCH 1174 m.n.m. - VYHNATOVÁ 1283 m.n.m.

Túru začínam na parkovisku na Skalke. Strednou zjazdovkou lyžujem na spodok údolia k potoku Turček. Zakladám pásy a po zelenej turistickej značke sa vyberám smerom ku Gergeliho tunelu.
Na fotke hore je červenou znázornený výstup na Vlčí vrch 1147 m.n.m. a modrou záverečný zjazd k východiskovému bodu, ale o návrate neskôr.
Predošlé dva dni snežilo, takže si prešľapávam cestu prvý. Postupujem po zelenej popri potoku. Vlčí vrch mám po ľavej ruke a niekde v nadmorskej výške 1100m keď sa svah trocha zmierni, bočím doľava.
Po ceste na vrchol ma zaujal svetlí bod v pozadí, tak som to hore zobral tade aby som to okukol. Je to tesne pod vrcholom a budem sa tade aj vracať.
Na Vlčí vrch je to okolo 200 výškových metrov.
Z vrcholu za pekného počasia sa naskytnú prvé výhľady. Nad rúbaniskom, ktorým budem lyžovať dole, skladám pásy a hop dole. nebolo to dlhé, ale za dobrých snehových podmienok super jazda.
Spodná časť je už trošku "prežitie" cez húštinu, ale dobojujem to až na zvážnicu, ktorá odbočuje zo žltej turistickej značky (v.n. Turček- Kordícke sedlo) pri chate Obrázok.
A zase hore smerom na Vyhnatovú 1283 m.n.m. tentokrát cez rúbanisko pod ňou. Tento krát mám pred sebou asi 250 výškových metrov.
Na fotke hore je načrtnutý zjazd z Vlčieho vrchu.
Rúbanisko cestou na vrchol Vyhnatovej, pretína bežkárska trať. Takže pozriem sa vľavo a potom doprava a rýchlo cez prechod do lesa.
Ešte jedna malá čistinka pred vstupom do bukových lesov Vyhnatovej.
Posledný úsek na vrchol je strmšieho rázu, čo sa ocení pri zjazde dole.
Snehu je dostatok a tak som zažil krásnu "frírajd" plavbu, cez rúbanisko, späť z Vyhnatovej dole do údolia. Znova zakladám pásy a vyberám sa na juhovýchod, smerom ku Gergeliho tunelu. Pred sebou mám približne ďalších 100 výškových metrov.
Znovu sa dostávam na zelenú turistickú značku a smerom doprava sa zase vyberám na čistinku pod Vlčím vrchom, z ktorej je výhľad na vysielač. A posledná plavba v prašane južným svahom v smrekovom lese, ako som znázornil na fotke na začiatku.
Lyžujem pod zjazdovky, kde zase nasadím pásy a posledný krát šlapem hore na parkovisko. Tam už je viac možností ako sa vybrať na Skalku. Posledný výšlap činí asi 200 výškových metrov. Takže dokopy to máme okolo 750 vm.