piatok 3. augusta 2018

VÝHLIADKOVÁ VEŽA na Krahuľskom vrchu 959 m.n.m.


Drevená 9 metrová veža, stojí na Krahuľskom vrchu 959 m.n.m., zvanom aj Krahuľský alebo Kremnický štít. Sú dve oficiálne možnosti ako sa tam dostať. Prvá troška náročnejšia je z mesta Kremnica. Za hodinku a pol prekonáte okolo 350 vm. To nie je až také strašné pre staršie deti.
Pre menšie detičky tu máme variantu z lyžiarskej dedinky Krahule. Možnosti je viacero ako sa dostať hore. Jednoducho treba vyraziť na opačnú stranu ako je zjazdovka. My sme nechali auto na jednom z dvoch veľkých parkovísk, ktoré je jedno  asfaltové a druhe trávnaté. Medzi nimi vedie, zo začiatku asfaltová cesta pomedzi domy a neskôr už lesná, ktorá Vás dovedie na vrchol "planiny" s kade sa už nedá netrafiť.
Po niekoľkých metroch, na horizonte, už vidno strechu vyhladne a to deti celkom ukľudní, že to nie je až tak ďaleko. Normálne, by sa to dalo spraviť za pol hodku, ale cestou je ešte toľko zaujímavostí-ako lúčne koníky, kvietky, ovečky a iné veci, ktoré naše detičky tak zaujíma, že sa môže výlet troška predĺžiť.
V správnom čase sa dá cestou nazbierať kopu divých malín a jahôdok, no proste deti sú každý meter odmeňované za svoj výkon, čo ich motivuje nešomrať a tešiť sa na ďalší postup.
Finišuje sa cestou popreplietanou koreňmi ihličnatých stromov, ktoré lemujú posledné metre k výhladni. Okrem výhliadkovej veže  sa nachádza v jej blízkosti aj terasa, pre ľudí čo majú strach z výšok a čakajú dole, a aj nejaké atrakcie pre deti.
Výhľady sú na všetky strany. Za pekného počasia sú na dohľad Štiavnické vrchy a ich líder SITNO 1009 m.n.m. , Žiarska kotlina, samotné mesto Kremnica alebo strmá JASTRABSKÁ SKALA 684m.n.m. v Kremnických vrchoch.
Na druhej strane sa nám naskytuje výhľad na hlavný hrebeň Kremnických vrchov. Do očí mi hneď udrel 300 metrový vysielač na kopčeku SKALKA 1231 m.n.m. 
Veľa krát som počul o tejto vyhliadke, ale nikdy som jej nevenoval nejakú pozornosť, čo bola chyba. Bol to naozaj ľahký a zaujímavý výlet pre celú rodinu. A teraz z určitosťou viem, že keď nás nabudúce príde navštíviť niekto s deťmi, určite ich tam vezmem, či už v lete alebo v zime.