sobota 25. júla 2015

SITNO 1009 m.n.m.

Taký malý a zároveň najvyšší chlapík z celých Štiavnických vrchov. Sitno z jeho Výškou 1009 m.n.m. a vôbec celé Štiavnické vrchy sú považované za kolísku európskej turistiky v stredných polohách. Asi preto, že sa tu už v roku 1860 zrodil prvý turistický krúžok a po roku 1880 tu bolo už vybudovaných više sto kilometrov značných chodníkov.
Tak teda som sa rozhodol, že aj ja to tu preskúmam. Normálne keď sa povie Sitno, väčšina turistov sa vyberie od Počúvadlianskeho jazera, skade je to navrch len 45 min., ale ja to skúsim zo sedla Krížna, ktoré leží pri hlavnej ceste asi 45minút peši od jazera. Drtivá väčšina štreky vedie cez les po lesnej zvážnici.
Ktorá ma vyvedie z hory až na Tatárskej lúke. Hovorí sa, že hrad na vrchole Sitna bol postavený na obranu proti Tureckým vpádom a zrejme jeden z bojov proti Tatárskym vojskám bol vedený aj na tejto lúke a zrejme bol úspešný pre našincov, kedže je tak pomenovaná.
Tri veci ktoré charakterizujú tento kopec sú:-Vysielač, rozhľadňa a zrúcanina hradu. 
Rozhľadňa je otvorená od mája do septembra a potom už asi len cez víkendy. Nachádzajú sa v nej expozície z hradu a vykopávky. Dole je bufet s najpotrebnejšími vecičkami, ako je pivo, káva a magnetky.
Z troch strán je Sitno obopínané andezitovými skalami, z ktorých je nádherný výhľad a je na nich vybudovaných stovka horolezeckých ciest pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých simpatizantov horolezectva. Viacej čekni na sitno-climb.sk.
Dole som sa vracal cestou k jazeru a ta viedla práve pomedzi skalné útvary a bola prepletená takýmito drevenými schodíkami.
A od jazera je to ešte asi 45 min. pokojnej chôdze, najprv popri jazere a neskor pozdĺž hlavnej cesty až na sedlo Krížna.