piatok 8. mája 2015

LATEMARSCHARTE 2526 m.n.m.

Latemarscharte leží v hlavnom hrebeni masívu Latemar, ktorý rozdeľuje autonómnu provinciu Južné Tirolsko na severe a Trentino na juhu.
Z hraničného prechodu Brenner som sa vybral po diaľnici smerom na Bolzano a na jeho severnom zjazde (Bolzano nord) schádzam z autostrády a držím sa návestí na Eggental. Ďalej frčím po ceste ss 241 a v Ponte Nova bočím vľavo na Welschnofen potom smer Karersee a odtiaľ stále hore na Karerpass.
Tam z parkoviska už je môj cieľ na dohľad. Za stanicou lanovky je rázcestie, na ktorom sa vydávam cestou vľavo na Latemar číslo turistického chodníka 517. Väčšinou sa vyberú turisti cestou vpravo po ceste číslo 17 a potom  po osemnástke cez kamenistý žľab, ktorý je trochu náročnejší na lezenie. A potom sa vracajú po 517-stke. Ale v máji tam bolo ešte veľa snehu a žľab bol plný lavín, takže som zobral po 517 tam aj naspäť.
Pohľad na masív Latemar z malebného horského jazierka Karersee 1520 m.n.m.
Cesta vedie najskôr cez strmý les, takže žiadna ľahká zahrievačka. Ďalej sa pokračuje popri nohách štítu Popekanzel. Aj tu ako vidno na fotkách leží na úbočiach ešte dosť snehu, cez ktorý je nutné sa miestami doslova  preporodiť.
No a čím stúpam vyššie, tým je to aj napínavejšie a terén pritvrdzuje na obtiažnosti, hlavne kvôli snehovým jazykom v žľaboch. V prípade pádu na snehu by som to asi mojimi obhrýzenými nechtami neubrzdil a stal by som sa niekde na spodku medzi kameňmi potravou pre svište.
Ku koncu už je sedlo na dohľad a aj okolitá krajinka sa zmierňuje. V pláne bolo ísť úplne hore na Latemarspitze, ale ako kukám nič z toho nebude. Všade leží ešte veľa mokrého a ťažkého snehu a zo strmých skál ohrievaných slnkom, padajú drobné lavínky, ktoré sprevádzajú môj postup. 
Ale aj z tadiaľ bol nádherný vyhlaď na Rotwand v skalnej skupine Rosengarten a na najvyšší bod masívu Schlern Monte Petz. Výstup do sedla trvá asi 2-2,5 hodinky a prevýšenie výstupu je cca 1200 výškových metrov. zo sedla na štít Latemar si treba vyčleniť ešte asi hodinku.
Na druhej strane sa mi naskytol pohľad na top masívu Sella- Piz Boé a kráľa Talianskych Dolomít Marmoladu.
Počasie mi naozaj vyšlo a slniečko predierajúce sa cez kupolovité oblaky scenériu ešte umocňovalo.
Ešte jeden blik na sever, ale tentoraz aj z votrelcom, ktorý mi kradol desiatu.
Fotka z vtáčej perspektívy z miestnej tabule dole na Karerpass-e, ktorá zobrazuje celú skupinu Latemar a možnosti pohybu na nej. Po kliknutí na fotku zväčši.
bez slov.